Bella Italia
Bella Italia

Bratislava, Koreničova 1 (Palisády 19 roh)
Tel/fax: 02/54414463, 02/54413938
bellaitalia@bellaitalia.sk www.bellaitalia.sk

Recepty

Scalopina toscana


800 g bravčovej panenky, 240 g mozarelly, 0,5 dl bieleho vína, 0,1 dl paradajkovej omáčky
Bravčovú panenku nakrájame na plátky, osolíme, okoreníme a opekáme z každej strany 5 minút na rozpálenom oleji. Potom panenku polejeme bielym vínom, paradajkovou omáčkou a navrch poukladáme nakrájanú mozarellu. Dáme piecť do predhriatej rúry, kým sa víno neodparí.

Čas prípravy: 25 minút
Pre 4 osoby

Pesto alla Siciliana


Sicílská bazalková omáčka

(Taliansky názov znie: Pesto alla siciliana). 10 listov bazalky, 3 strúčiky cesnaku, 3 lyžice posekanej petržlenovej vňate, 1,5 dl dobrého olivového oleja, lyžičku soli, 2 lyžice parmezánu, 3 väčšie zrelé rajčiny, štipku mletého bieleho korenia.

Listy bazalky umyjeme a osušíme, vložíme ich do mixéra, potom pridáme 3 strúčiky cesnaku, veľa petržlenovej vňate, kvalitný olivový olej, lyžičku soli a všetko, pomalšou rýchlosťou, rozmixujeme. Potom pridáme 2 lyžice postrúhaného parmezánu a mixujeme pokým nevznikne vláčny krém. Nakoniec pridáme 3 pokrájané väčšie, dobre zrelé rajčitny a ešte mixujeme. Podľa chuti môžeme pridať aj štipku mletého bieleho korenia. Podávame na krátke cestoviny

Penne ai Fungi di Sardegna


Potrebujeme: 700 g cestovfín - penne(pravé di semola) , 200 g funghi "PORCINI"150 g smotany na varenie, olej, cesnak, korenie, parmezán(nie je nutný) 
Cestoviny dáme variť podľa tradičnej prípravy do vriacej osolenej vody, medzitým hríbiky osmažíme na olivovom oleji , olejom, cesnakom a koreníme, pridáme smotanu a nastrúhaný parmezán , keď omáčka zhustne je pripravená.



Melanzana alla parmigiana di Marche


Baklažán na parmezáne z Marche
Potrebujeme: 
1 kg baklažánov, 800 g paradajek,100 g nastrúhaného  parmezánov , 200 g mozarelly, bazalka, 2 lyžičky olivového oleja, soľ, korenie, olej na fritovanie

Umyjeme baklažány,nakrájame podľa zvyku, osolíme, neháme ich odstáť, vysušíme ich a začneme vysmážať.
Medzitým si nakrájame paradjky na kocky tiež ich osmažíme s olivovým olejom a bazalkou.
Keď sú baklažány a paradajky  osmažené , začneme na baklažány pokladať paradajky s mozarellou a parmezánom.
Dáme do vyhriatej rúry na 180 stupnov na 40 minút .
Podávame teplé.
Dobrú chuť:) 


Canelloni


Cesto:
300 g hrubej múky
asi 3 PL vody
1-2 PL kyslej smotany alebo bieleho jogortu
3 vajcia
soľ

Plnka:
350 g vareného údeného masa
70 g strúhaného tvrdého syra
50 g masla
100 g rožkov alebo žemiel
2 vajcia
8 PL mlieka
petržlenová vňať
mleté čierne korenie
soľ

Na pomastenie: 20 g roztopeného masla
Na posypanie: 40 g strúhaného tvrdého syra
Jemne pomleté maso na masle krátko opražte. Zložte zo sporáka a pridajte žemlu, ktorú ste predtým navlhčili mliekom, ďalej postrúhaný syr a vajcia. Ochuťte soľou, korením a posekanou petržlenovou vňaťou.
Z múky, vajec, vody a smotany vypracujte tuhé cesto. Cesto na tenko vyvaľkajte a radielkom rozrežte na obdĺžniky velkosti 9 x 12 cm.
Cesto varte asi 5 minút v osolenej vode. Plochou naberačkou ich vyberajte a ukladajte na čistý obrúsok.
Obdĺžniky naplňte príslušnou časťou masovej hmoty a zviňte.
Závitky uložte do pomasteného pekáčika, posypete strúhaným syrom a pokvapkajte zvyškom roztopeného masla. V horúcej rúre pečte asi 25 minút.

počet porcií: 6
Čas prípravy: 30 min
Čas varenia/pečenia: 20 min


Spaghetti Italiani


Potrebujeme:

špagety, 10 dkg prerastanej slaniny, 1/2 lyžice masla, 2 lyžice strúhaného zeleru, 2 lyžice hrubo strúhanej karotky, 2 lyžice pretlaku alebo 4-5 paradajky, 15 dkg syra, soľ

 

Drobne nakrájanú slaninu do sklovita vyškvaríme, pridáme zeleninu a dusíme, až sa voda odparí.
Pridáme olúpané nakrájané paradajky, soľ alebo pretlak zriedený s vodou a dusíme až zelenina zmäkne.
Zvlášť uvaríme v osolenej vode špagety, omastíme a polejeme omáčkou. Povrch posypeme strúhaným syrom



Spaghetti Carbonara


Čas prípravy: 10 min
Čas varenia/pečenia: 20 min
Potrebujeme:

350 g špagiet
120 g oravskej slaniny
250 ml smotany na varenie
100 g parmezánu
2 vajcia
5 strúčikov cesnaku
1/2 cibule
1/4 masla

Špagety uvarte podľa návodu na obale. Nakrájajte cibuľu na drobné kocky a slaninu na tenké plátky. V hlbokej panvici si nechajte rozpustiť maslo a opražte slaninu. Potom pridajte cibuľu kým sa neopečie do sklovista. Zalejte štvrťkou smotany minútku premiešajte a pridajte do panvice špagety. Zalejte ešte troškou smotany a celé
to poriadne zmiešajte. Vajíčka rozmiešajte v pohári, ochuťte soľou mletým korenim, prípadne sušeným cesnakom a zmes vlejte do panvice. Prilejte zvyšnú smotanu a opäť poriadne premiešajte. Na špagety
pretlačte cesnak a pri pomalom miešaní pridávajte parmezán. Nechajte si trošku parmezánu ešte na posypanie a možete podávať :)

Dobrú chuť

Proscuitto di Parma con melone / Parmská šunka s melónom


 

Potrebujeme: 100 g parmskej šunky nakrájanej natenko, 1 žltý melón

 
 
Skvelé predejedlo na Vašu taliansku domácu PARTY

 

Melón rozpolíme a lyžicou odstránime jadrá. Potom ho nakrájame na štvrťky alebo mesiačiky
Najlepšie bude predjedlo vyzerať ak si vyberieme nejaký okrasný tanierik a melónik pekne vedľa seba naukladáme.
Potom už len prosciutto nakrájame na tenulinké plátky a pokladáme na melón

....V jednoduchosti je úspech!

Dobrú chuť:) 



Coniglio alla italiana / zajac alla italiana


potrebujeme: 1,2 kg zajaca, 1 lyžičku tymianu, rozmarín, šalviu, 0,5 dl červeného vína, olej, 2 cibule, 1 lyžičku hladkej múky, 1 lyžicu masla.


'
Očistený, umytý, osušený a odblanený chrbát a stehná zajaca sa nakrájajú na kusy (kus z chrbta a stehna) s hmotnosťou 237 g na porciu, posypú rozdrveným tymianom, nakrájanou šalviou, rozmarínom a nechajú v chlade odležať (asi 3 hodiny). V nádobe na rozohriatom oleji sa nakrájané mäso opečie dočervena, pridá sa nadrobno nakrájaná, očistená cibuľa, osolí a pomaly dusí za podlievania polovičným množstvom vína a vody. Udusené mäso sa vyberie a uchová v teple. Šťava sa vydusí na tuk, zapráši múkou, opraží a zaleje vodou, zamieša a povarí. Pred dovarením sa podľa potreby osolí, pridá zvyšok vína, zjemní maslom (šťava sa necedí). Vhodné prílohy: rôzne upravené zemiaky, ryža, cestoviny, zeleninové šaláty'

Pečený losos - Salmone alla Italiana



Potrebujeme:

losos
1 veľká cibuľa
3 paradajky
citrónová šťava
5 strúčikov cesnaku
1 kg zemiakov
rascu
korenie štyroch farieb
soľ


 Lososa dôkladne pokvapkajte citrónovou šťavou, brušnú dutinu potrite postrúhaným cesnakom.Na chrbte mu urobte zárezy, do ktorých vložte na kolieska pokrájanú cibuľu a paradajku, zvyšnou vyložte brušnú dutinu.
Posypte mletým korením štyroch farieb, osoľte a uložte na pekáč na na kolieska nakrájané posolené zemiaky posypané celou rascou. Upečte do mäkkka, asi za 35 – 40 minút. Podávajte s chladeným bielym vínom.


Spaghetti alio , oglio e peperoncino


 POTREBUJEME:

500 g špaghiet 
4 PL

olivový olej
čili papričky
4 strúčiky
cesnak
soľ
korenie čierne mleté
parmezán
vňať petržlenová



''
 

 

Na panvici zohrejeme olivový olej, pridáme na plátky nasekaný cesnak a krátko na to čili papričku. Osolíme a mierne okoreníme, stiahneme z ohňa a pridáme nasekanú petržlenovú vňať. 

Uvarené špagety pridáme k oleju, premiešame a posypeme parmezánom. Do olejamôžeme pridať čerstvé bylinky alebo paradajky.

NÁŠ TIP: Tieto špagety sú síce veľmi jednoduchým, ale aj mimoriadne chutným jedlom. Kombinácia cesnaku a čili im dodá ,,šmrnc", ktorý ešte možno podčiarknuť trochou nastrúhaného čerstvého zázvoru.

''

Bruschetta s paradajkami a parmezánom


1 bageta
500 g paradajok
2 strúčiky cesnaku
1 zväzok bazalky
3 polievkové lyžice olivového oleja
50 g parmezánu v celku
soľ
1. Bagetu nakrájame na 2 cm široké plátky, opečieme ich po oboch stranách na suchej panvici dozlatova
2. Paradajky zbavíme jadierok, pokrájame, pridáme pokrájanú bazalku, nastrúhaný cesnak, soľ, korenie a olivový olej. Dobre premiešame.
3. Vzniknutú zmes natrieme na opečenú bagetu, ozdobíme parmezánom a bazalkou

Čas prípravy 10 min
Pre 4 osoby


Rukolový šalát so sušenými paradajkami a parmezánom


200 g čerstvej rukoly
200 g paradajok
100 g parmezánu
100 ml olivového oleja
soľ
vínny ocot
1. Paradajky nakrájame na tenké plátky a na papieri na pečenie sušíme v rúre 120 minút pri 110°C.
2. Medzitým očistíme a necháme odkvapkať rukolu. Premiešame ju s olivovým olejom, octom a soľou.
3. Šalát ozdobíme paradajkovými plátkami a nastrúhaným parmezánom.

Čas prípravy 120 minút
Pre 6 osôb


Brokolicový krém


400 g čerstvej brokolice
1 liter mlieka
200 ml smotany
1 strúčik cesnaku
1 polievková lyžica hotovej zápražky
50 ml olivového oleja
mleté čierne korenie
soľ

1. Mlieko a smotanu uvedieme do varu, okoreníme, vložíme brokolicu a  ponorným mixérom rozmixujeme do krému spolu s cesnakom.
2. Povaríme 2 minúty a zahustíme podľa potrebu hotovou zápražkou
3. Zdobíme ružičkami brokolice.

Čas prípravy 20 min
Pre 4 osoby



Gnocchi s hubovou omáčkou


1000 g zemiakových gnocchi
600 g čerstvých šampiónov
1 cibuľa
2 polievkové lyžice olivového oleja
čerstvý tymián
mleté čierne korenie
300 ml kuracieho vývaru
200 ml smotany
soľ

1. Zemiakové gnocchi uvartíme v osolenej vode.
2. Pripravíme si šampióny, očistíme ich, nakrájame na plátky a s nakrájanou cibuľou podusíme na rozpálenom oleji.
3. K hubám pridáme natrhaný tymián a zalejeme ich vývarom a smotanou. Podľa potreby omáčku dovaríme.
4. Do omáčky vmiešame uvarené gnocchi a servírujeme.

Čas prípravy 30 minút
Pre 4 osoby



Gnocchi so smotanovou rukolou


1000 g zemiakových gnocchi
15 g masla
2 strúčiky cesnaku
soľ
mleté čierne korenie
100 ml olivového oleja
300 ml smotany
100 g parmezánu v celku
300 g čerstvej rukoly
1. Zemiakové gnocchi pripravíme v osolenej vode podľa návodu.
2. Do teflónovej panvice vložíme umytú rukolu a na masle ju krátko podusíme, pridáme smotanu, cesnak, soľ, korenie, a dusíme do mäkka.
3. Smotanovú rukolu nakoniec jemne premiešame s uvarenými gnocchi, ozdobíme parmezánom.

Čas prípravy 30 minút
Pre 4 osoby


Lasagne


bešamel:
0,9 l mlieka
50 g múky
50 g masla
štipka soli

ragú:
150 g hovädzieho mäsa
150 g bravčového mäsa
80 g pretlaku
cibuľa
4 naberačky vývaru
1 pohár červeného vína
soľ
mletá červená paprika

lasagne
príprava: 
- z múky, masla a štipky soli spravíme na panvici zápražku, ktorú pridáme do teplého mlieka a privedieme do varu
- cibuľu a mäso opražíme, pridáme víno, pretlak, vývar a varíme bez prikrytia 40 minút na malom ohni
- do zapekacej misy dáme na dno bešamel a 4 lyžice ragú, na to dáme lasagne, preložíme 4-5 vrstiev, posypeme parmezánom a necháme zapiecť

Kurací steak s mozarellou a paradajkami


600 g kuracích pŕs
400 g mozzarelli
4 paradajky
zväzok čerstvej bazalky
soľ
100 ml olivového oleja
mleté čierne korenie
1. Umyté a osušené kuracie prsia osolíme, okoreníme, opečieme na rozpálenom ohni po oboch stranách.
2. Na prsia položíme nakrájanú mozzarellu s plátkami paradajky a dáme zapiecť do rúry rozpálenej na 250°C.
3. Podávame s pečenými zemiakmi ozdobenými čerstvou bazalkou.

Čas prípravy 20 min
Pre 4 osoby


Baklažán na parmský spôsob


3 čerstvé baklažány
600 g posekaných paradajok
zväzok bazalky
150 ml olivového oleja
100 g strúhaného parmezánu
400 g mozzarelly
olej
100 g hladkej múky
soľ
1. Baklažány nakrájame na kolieska, posolíme a necháme odkvapkať. Jednotlivé plátky baklažánov obalíme v múke a opražíme na rozpálenom oleji do zlatova.
2. Opražený baklažán prekrájame papierovými obrúskami, aby sme ho zbavili prebytočnej mastnoty. Potom nahusto povaríme rozdrvené paradajky a dochutíme ich podľa potreby.
3. Baklažány kladieme do zapekacej misy jednotlivo. Tvoríme vežičky a to v poradí: baklažán, paradajky, mozzarella a bazalka. Opakujeme asi v štyroch vrstvách. Následne 10 minút pečieme v rúre rozpálenej na 210°C.
4. Servírujeme zaliate paradajkovou omáčkou a s lístkami bazalky a postrúhaným parmezánom.

Čas prípravy 40 minút
Pre 4 osoby


Panna cotta s malinami


400 ml smotany
3 polievkové lyžice cukru
1 vanilkový cukor
želatína v prášku
300 g mrazených malín
zvävok čerstvej mäty
1. Smotanu privedieme do varu. Pridáme k nej sušenú želatinu a cukor. Zmes premiešame a nalejeme do pripravených pohárov.
2. Maliny necháme rozmraziť a zamiešame ich s trochou vanilkového cukru.
3. Na vychladnutú panna cottu v pohároch položíme polievkovú lyžicu malín s cukrom. Na záver ju ozdobíme čerstvou mätou.

Čas prípravy 20 minút
Pre 10 osôb