![]()
Bella Italia
Bratislava, Koreničova 1 (Palisády 19 roh) Tel/fax: 02/54414463, 02/54413938 bellaitalia@bellaitalia.sk www.bellaitalia.sk ReceptyScalopina toscana
Bravčovú panenku nakrájame na plátky, osolíme, okoreníme a opekáme z každej strany 5 minút na rozpálenom oleji. Potom panenku polejeme bielym vínom, paradajkovou omáčkou a navrch poukladáme nakrájanú mozarellu. Dáme piecť do predhriatej rúry, kým sa víno neodparí.
Čas prípravy: 25 minút Pre 4 osoby Pesto alla SicilianaSicílská bazalková omáčka
Listy bazalky umyjeme a osušíme, vložíme ich do mixéra, potom pridáme 3 strúčiky cesnaku, veľa petržlenovej vňate, kvalitný olivový olej, lyžičku soli a všetko, pomalšou rýchlosťou, rozmixujeme. Potom pridáme 2 lyžice postrúhaného parmezánu a mixujeme pokým nevznikne vláčny krém. Nakoniec pridáme 3 pokrájané väčšie, dobre zrelé rajčitny a ešte mixujeme. Podľa chuti môžeme pridať aj štipku mletého bieleho korenia. Podávame na krátke cestoviny
Penne ai Fungi di Sardegna
Potrebujeme: 700 g cestovfín - penne(pravé di semola) , 200 g funghi "PORCINI"150 g smotany na varenie, olej, cesnak, korenie, parmezán(nie je nutný)
Cestoviny dáme variť podľa tradičnej prípravy do vriacej osolenej vody, medzitým hríbiky osmažíme na olivovom oleji , olejom, cesnakom a koreníme, pridáme smotanu a nastrúhaný parmezán , keď omáčka zhustne je pripravená.
Melanzana alla parmigiana di MarcheBaklažán na parmezáne z Marche
Umyjeme baklažány,nakrájame podľa zvyku, osolíme, neháme ich odstáť, vysušíme ich a začneme vysmážať.
Medzitým si nakrájame paradjky na kocky tiež ich osmažíme s olivovým olejom a bazalkou. Keď sú baklažány a paradajky osmažené , začneme na baklažány pokladať paradajky s mozarellou a parmezánom. Dáme do vyhriatej rúry na 180 stupnov na 40 minút . Podávame teplé. Dobrú chuť:) Canelloni
Cesto:
300 g hrubej múky asi 3 PL vody 1-2 PL kyslej smotany alebo bieleho jogortu 3 vajcia soľ Plnka: 350 g vareného údeného masa 70 g strúhaného tvrdého syra 50 g masla 100 g rožkov alebo žemiel 2 vajcia 8 PL mlieka petržlenová vňať mleté čierne korenie soľ Na pomastenie: 20 g roztopeného masla Na posypanie: 40 g strúhaného tvrdého syra
Jemne pomleté maso na masle krátko opražte. Zložte zo sporáka a pridajte žemlu, ktorú ste predtým navlhčili mliekom, ďalej postrúhaný syr a vajcia. Ochuťte soľou, korením a posekanou petržlenovou vňaťou.
Z múky, vajec, vody a smotany vypracujte tuhé cesto. Cesto na tenko vyvaľkajte a radielkom rozrežte na obdĺžniky velkosti 9 x 12 cm. Cesto varte asi 5 minút v osolenej vode. Plochou naberačkou ich vyberajte a ukladajte na čistý obrúsok. Obdĺžniky naplňte príslušnou časťou masovej hmoty a zviňte. Závitky uložte do pomasteného pekáčika, posypete strúhaným syrom a pokvapkajte zvyškom roztopeného masla. V horúcej rúre pečte asi 25 minút. počet porcií: 6 Čas prípravy: 30 min
Čas varenia/pečenia: 20 min
Spaghetti Italiani
Potrebujeme:
špagety, 10 dkg prerastanej slaniny, 1/2 lyžice masla, 2 lyžice strúhaného zeleru, 2 lyžice hrubo strúhanej karotky, 2 lyžice pretlaku alebo 4-5 paradajky, 15 dkg syra, soľ
Drobne nakrájanú slaninu do sklovita vyškvaríme, pridáme zeleninu a dusíme, až sa voda odparí. Spaghetti CarbonaraČas prípravy: 10 min
Čas varenia/pečenia: 20 min
Potrebujeme:
350 g špagiet
Špagety uvarte podľa návodu na obale. Nakrájajte cibuľu na drobné kocky a slaninu na tenké plátky. V hlbokej panvici si nechajte rozpustiť maslo a opražte slaninu. Potom pridajte cibuľu kým sa neopečie do sklovista. Zalejte štvrťkou smotany minútku premiešajte a pridajte do panvice špagety. Zalejte ešte troškou smotany a celé
to poriadne zmiešajte. Vajíčka rozmiešajte v pohári, ochuťte soľou mletým korenim, prípadne sušeným cesnakom a zmes vlejte do panvice. Prilejte zvyšnú smotanu a opäť poriadne premiešajte. Na špagety pretlačte cesnak a pri pomalom miešaní pridávajte parmezán. Nechajte si trošku parmezánu ešte na posypanie a možete podávať :) Dobrú chuť Proscuitto di Parma con melone / Parmská šunka s melónom
Potrebujeme: 100 g parmskej šunky nakrájanej natenko, 1 žltý melón Melón rozpolíme a lyžicou odstránime jadrá. Potom ho nakrájame na štvrťky alebo mesiačiky Coniglio alla italiana / zajac alla italiana
potrebujeme: 1,2 kg zajaca, 1 lyžičku tymianu, rozmarín, šalviu, 0,5 dl červeného vína, olej, 2 cibule, 1 lyžičku hladkej múky, 1 lyžicu masla.
'
Očistený, umytý, osušený a odblanený chrbát a stehná zajaca sa nakrájajú na kusy (kus z chrbta a stehna) s hmotnosťou 237 g na porciu, posypú rozdrveným tymianom, nakrájanou šalviou, rozmarínom a nechajú v chlade odležať (asi 3 hodiny). V nádobe na rozohriatom oleji sa nakrájané mäso opečie dočervena, pridá sa nadrobno nakrájaná, očistená cibuľa, osolí a pomaly dusí za podlievania polovičným množstvom vína a vody. Udusené mäso sa vyberie a uchová v teple. Šťava sa vydusí na tuk, zapráši múkou, opraží a zaleje vodou, zamieša a povarí. Pred dovarením sa podľa potreby osolí, pridá zvyšok vína, zjemní maslom (šťava sa necedí). Vhodné prílohy: rôzne upravené zemiaky, ryža, cestoviny, zeleninové šaláty'
Pečený losos - Salmone alla ItalianaPotrebujeme:
losos
Lososa dôkladne pokvapkajte citrónovou šťavou, brušnú dutinu potrite postrúhaným cesnakom.Na chrbte mu urobte zárezy, do ktorých vložte na kolieska pokrájanú cibuľu a paradajku, zvyšnou vyložte brušnú dutinu.
Posypte mletým korením štyroch farieb, osoľte a uložte na pekáč na na kolieska nakrájané posolené zemiaky posypané celou rascou. Upečte do mäkkka, asi za 35 – 40 minút. Podávajte s chladeným bielym vínom. Spaghetti alio , oglio e peperoncinoPOTREBUJEME: 500 g špaghiet čili papričky 4 strúčiky cesnak soľ korenie čierne mleté parmezán vňať petržlenová ''
Bruschetta s paradajkami a parmezánom
1 bageta
500 g paradajok 2 strúčiky cesnaku 1 zväzok bazalky 3 polievkové lyžice olivového oleja 50 g parmezánu v celku soľ
1. Bagetu nakrájame na 2 cm široké plátky, opečieme ich po oboch stranách na suchej panvici dozlatova
2. Paradajky zbavíme jadierok, pokrájame, pridáme pokrájanú bazalku, nastrúhaný cesnak, soľ, korenie a olivový olej. Dobre premiešame. 3. Vzniknutú zmes natrieme na opečenú bagetu, ozdobíme parmezánom a bazalkou Čas prípravy 10 min Pre 4 osoby Rukolový šalát so sušenými paradajkami a parmezánom
1. Paradajky nakrájame na tenké plátky a na papieri na pečenie sušíme v rúre 120 minút pri 110°C.
2. Medzitým očistíme a necháme odkvapkať rukolu. Premiešame ju s olivovým olejom, octom a soľou. 3. Šalát ozdobíme paradajkovými plátkami a nastrúhaným parmezánom. Čas prípravy 120 minút Pre 6 osôb Brokolicový krém
400 g čerstvej brokolice
1 liter mlieka 200 ml smotany 1 strúčik cesnaku 1 polievková lyžica hotovej zápražky 50 ml olivového oleja mleté čierne korenie soľ 1. Mlieko a smotanu uvedieme do varu, okoreníme, vložíme brokolicu a ponorným mixérom rozmixujeme do krému spolu s cesnakom. Gnocchi s hubovou omáčkou
1000 g zemiakových gnocchi
600 g čerstvých šampiónov 1 cibuľa 2 polievkové lyžice olivového oleja čerstvý tymián mleté čierne korenie 300 ml kuracieho vývaru 200 ml smotany soľ 1. Zemiakové gnocchi uvartíme v osolenej vode. Gnocchi so smotanovou rukolou
1000 g zemiakových gnocchi
15 g masla 2 strúčiky cesnaku soľ mleté čierne korenie 100 ml olivového oleja 300 ml smotany 100 g parmezánu v celku 300 g čerstvej rukoly
1. Zemiakové gnocchi pripravíme v osolenej vode podľa návodu.
2. Do teflónovej panvice vložíme umytú rukolu a na masle ju krátko podusíme, pridáme smotanu, cesnak, soľ, korenie, a dusíme do mäkka. 3. Smotanovú rukolu nakoniec jemne premiešame s uvarenými gnocchi, ozdobíme parmezánom. Čas prípravy 30 minút Pre 4 osoby Lasagne
bešamel:
0,9 l mlieka 50 g múky 50 g masla štipka soli ragú: 150 g hovädzieho mäsa 150 g bravčového mäsa 80 g pretlaku cibuľa 4 naberačky vývaru 1 pohár červeného vína soľ mletá červená paprika lasagne
príprava:
- z múky, masla a štipky soli spravíme na panvici zápražku, ktorú pridáme do teplého mlieka a privedieme do varu - cibuľu a mäso opražíme, pridáme víno, pretlak, vývar a varíme bez prikrytia 40 minút na malom ohni - do zapekacej misy dáme na dno bešamel a 4 lyžice ragú, na to dáme lasagne, preložíme 4-5 vrstiev, posypeme parmezánom a necháme zapiecť Kurací steak s mozarellou a paradajkami
600 g kuracích pŕs
400 g mozzarelli 4 paradajky zväzok čerstvej bazalky soľ 100 ml olivového oleja mleté čierne korenie
1. Umyté a osušené kuracie prsia osolíme, okoreníme, opečieme na rozpálenom ohni po oboch stranách.
2. Na prsia položíme nakrájanú mozzarellu s plátkami paradajky a dáme zapiecť do rúry rozpálenej na 250°C. 3. Podávame s pečenými zemiakmi ozdobenými čerstvou bazalkou. Čas prípravy 20 min Pre 4 osoby Baklažán na parmský spôsob
3 čerstvé baklažány
600 g posekaných paradajok zväzok bazalky 150 ml olivového oleja 100 g strúhaného parmezánu 400 g mozzarelly olej 100 g hladkej múky soľ
1. Baklažány nakrájame na kolieska, posolíme a necháme odkvapkať. Jednotlivé plátky baklažánov obalíme v múke a opražíme na rozpálenom oleji do zlatova.
2. Opražený baklažán prekrájame papierovými obrúskami, aby sme ho zbavili prebytočnej mastnoty. Potom nahusto povaríme rozdrvené paradajky a dochutíme ich podľa potreby. 3. Baklažány kladieme do zapekacej misy jednotlivo. Tvoríme vežičky a to v poradí: baklažán, paradajky, mozzarella a bazalka. Opakujeme asi v štyroch vrstvách. Následne 10 minút pečieme v rúre rozpálenej na 210°C. 4. Servírujeme zaliate paradajkovou omáčkou a s lístkami bazalky a postrúhaným parmezánom. Čas prípravy 40 minút Pre 4 osoby Panna cotta s malinami
400 ml smotany
3 polievkové lyžice cukru 1 vanilkový cukor želatína v prášku 300 g mrazených malín zvävok čerstvej mäty
1. Smotanu privedieme do varu. Pridáme k nej sušenú želatinu a cukor. Zmes premiešame a nalejeme do pripravených pohárov.
2. Maliny necháme rozmraziť a zamiešame ich s trochou vanilkového cukru. 3. Na vychladnutú panna cottu v pohároch položíme polievkovú lyžicu malín s cukrom. Na záver ju ozdobíme čerstvou mätou. Čas prípravy 20 minút Pre 10 osôb ©2009 - Bella Italia, Všetky práva vyhradené
Design by Aglo solutions, Powered by SysCom
|